IOI 2020 Logo
 
 
Singapur, od 13. do 19. rujna 2020.
 
Nakon niza natjecanja (od listopada 2019. nadalje) na kojima su se mladi informatičari programeri - učenici srednjih škola korak po korak probijali prema hrvatskoj informatičkoj reprezentaciji, od čega bismo izdvojili sudjelovanje na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 17. srpnja), kao i na Izbornim pripremama (Zagreb, 29. i 30. srpnja), te nakon iznimnog uspjeha na 27. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi, došao je i trenutak za nastup najboljih hrvatskih mladih informatičara u ovoj školskoj godini na najvećem i najvažnijem međunarodnom natjecanju - 32. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi - International Olympiad in Informatics koja se ove godine održava od 13. do 19. rujna u Singapuru, gdje će uz Hrvatsku nastupiti i reprezentacije iz 86 zemalja svijeta.
Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, online sudjelovanje svih država bio je jedini način da se olimpijada ove godine održi, s planovima da se sljedeće godine, ako će to biti moguće, natjecanje održi uživo također u Singapuru, kako je bilo planirano i za ovu godinu.
 
Krešimir Nežmah, Patrick Pavić, Dorijan Lendvaj i Martin Josip Kocijan
Krešimir Nežmah, Patrick Pavić, Dorijan Lendvaj i Martin Josip Kocijan
 
Republiku Hrvatsku na ovom natjecanju zastupa tim sastavljen od četiri učenika srednjih škola (navedeni razredi su u šk. god. 2019/2020):
  • MARTIN JOSIP KOCIJAN, 4. razred, Gimnazija J. Slavenskog Čakovec
  • DORIJAN LENDVAJ, 2. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • KREŠIMIR NEŽMAH, 3. razred, XV. gimnazija Zagreb
  • PATRICK PAVIĆ, 2. razred, XV. gimnazija Zagreb
Stručni voditelji reprezentacije su Ivan Paljak i Marin Kišić, a u organizaciji nastupa još sudjeluje Matej Ferenčević. Odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa je Krešimir Malnar.
 
Iako je svaki član reprezentacije za sve svoje dosadašnje uspjehe zaslužan prvenstveno on sam, moramo istaknuti i zasluge njihovih učitelja, mentora, roditelja i stručnih suradnika Hrvatskog saveza informatičara, kao i činjenicu da su sva četiri učenika od samih početaka bavljenja programiranjem bili redoviti polaznici svojih informatičkih udruga/klubova gdje su stekli mnoga znanja i iskustva.
Tako je Martin Josip Kocijan dugogodišnji član MIS Strahoninec i Međimurskog informatičkog kluba iz Čakovca, Dorijan Lendvaj član Robotičko informatičkog kluba Popovača, dok su Patrick Pavić i Krešimir Nežmah članovi Zagrebačkog računalnog saveza.
Sve navedene udruge, zajedno s još tridesetak drugih, članice su Hrvatskog saveza informatičara.
 
Dvorana za natjecanje Dvorana za natjecanje Dvorana za natjecanje
 
IOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.
 
Martin Josip Kocijan Dorijan Lendvaj Krešimir Nežmah Patrick Pavić
 
Nastup naših mladih informatičara na 32. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme koje prethode nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je Visoko učilište Algebra pružilo domaćinstvo nastupu naših natjecatelja.
Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 13. rujna 2020. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik