HIO 2015 Logo
 
IZBORNE PRIPREME 2015
 
Hrvatski savez informatičara, Zagreb
 
od 13. do 16. travnja 2015.
 
IZVJEŠTAJ
 
U četvrtak, 16. travnja, na kraju Izbornih priprema koje je Hrvatski savez informatičara organizirao u Zagrebu od 13. do 16. travnja 2015., izabrana je reprezentacija mladih informatičara Hrvatske koja će zastupati Republiku Hrvatsku na međunarodnim informatičkim natjecanjima u 2015. godini.
 
hrvatska informatička reprezentacija
Tonko Sabolčec, Ivan Lazarić, Domagoj Bradač i Mihael Liskij
 
Na izbornim pripremama sudjelovalo je jedanaest učenika, pozvanih temeljem rezultata s Hrvatske informatičke olimpijade - HIO 2015, a Ivan Lazarić, Mihael Liskij, Domagoj Bradač i Tonko Sabolčec su kroz dva izborna ispita te uz pribrojane rezultate Hrvatske informatičke olimpijade osvojili najviše bodova te izborili pravo nastupa na:
  • 22. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi – CEOI 2015, od 29. lipnja do 4. srpnja - Brno, Češka
  • 27. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi – IOI 2015, od 26. srpnja do 2. kolovoza - Almaty, Kazahstan
 
Ivan Lazarić Mihael Liskij Domagoj Bradač Tonko Sabolčec
 
Program Izbornih priprema 2015. kroz četiri je dana obuhvatio stručna predavanja, rješavanje zadataka sa značajnih međunarodnih natjecanja, prijenos iskustava uspješnih sudionika s prethodnih olimpijada i dva izborna ispita (natjecanja).
 
Prvi je ispit održan u utorak, 14. travnja, a drugi u četvrtak, 16. travnja 2015. u trajanju od po 4 sata. Na svakom su ispitu natjecatelji rješavali po dva originalna zadatka dopuštenim programskim jezicima Pascal, C i C++, a natjecanje se odvijalo na računalima s isključivo Linux operacijskim sustavom.
 
REZULTATI
 
Zadatke za oba izborna ispita osmislilo je Znanstveno povjerenstvo na čelu s doc. dr. sc. Antom Đerekom, Ostali članovi povjerenstva bili su Luka Kalinovčić, dipl. ing., dopredsjednik, Ivan Katanić, Frane Kurtović, Gustav Matula, Marin Tomić i Goran Žužić.
Za provedbu i evaluaciju zaduženi su bili Vjekoslav Giacometti, Matej Ferenčević i Aron Bohr, a za organizaciju Alenka Dogan Capan, Alen Spiegl, dipl. ing., predsjednik HSIN-a, i Krešimir Malnar, v.d. tajnik HSIN-a.
 
Hrvatski savez informatičara Izborne pripreme organizira od 1995. godine. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 16. travnja 2015. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, v.d. tajnik