HIO 2020 Logo
 
26. HRVATSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA
 
HIO 2020
 
Visoko učilište Algebra, Ilica 242, Zagreb
 
15. i 17. srpnja 2020.
 
IZVJEŠTAJ
 
Ovo najprestižnije i najznačajnije godišnje informatičko natjecanje učenika srednjih škola Republike Hrvatske koje se odvija po uzoru i u skladu s pravilima svjetske i regionalnih informatičkih olimpijada, Hrvatski savez informatičara ove je godine organizirao i održao u petak 17. srpnja (uz kvalifikacijsko pretkolo u srijedu 15. srpnja).
 
Dvorana za natjecanje
 
Natjecanje je okupilo 38 najuspješnijih učenika s nacionalnih natjecanja u školskoj godini 2019/2020 (Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici u organizaciji HSIN-a i Županijsko natjecanje u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog saveza informatičara), a najuspješniji su bili:
 
Medalja Ime i prezime Razred Škola/klub
ZLATNA MEDALJA PATRICK PAVIĆ 2 XV. gimnazija Zagreb
SREBRNA MEDALJA KREŠIMIR NEŽMAH 3 XV. gimnazija Zagreb
BRONČANA MEDALJA MARTIN JOSIP KOCIJAN 4 Gim. J. Slavenskog Čakovec /
Međimurski informatički klub / Mladi informatičari Strahoninca
 
KOMPLETNI REZULTATI
 
Krešimir Nežamah (srebro), Patrick Pavić (zlato) i Martin Josip Kocijan (bronca)
 
Natjecanje je trajalo pet sati (pretkolo tri sata) tijekom kojih su natjecatelji rješavali četiri problemska zadatka (pretkolo tri zadatka) na algoritamskoj osnovi, te ih kôdirali u programskim jezicima Python i C/C++ pod operativnim sustavom Linux.
 
Zadatke za natjecanje pripremilo je Znanstveno povjerenstvo na čijem čelu je bio Ivan Paljak. Ostali članovi povjerenstva bili su Adrian Beker, Marin Kišić, dr. sc. Adrian Satja Kurdija, Daniel Paleka, Stjepan Požgaj, Tonko Sabolčec, Bojan Štetić i Paula Vidas. Za provedbu i evaluaciju zadužen je bio Matej Ferenčević, a za organizaciju Alenka Dogan Capan i Krešimir Malnar, tajnik HSIN-a.
 
Svim sudionicima HIO 2020 na prigodnoj su svečanosti dodijeljena priznanja, a najuspješnijima diplome, medalje i nagrade koje su im dodijelili članovi Znanstvenog povjerenstva i predstavnici sponzora. Također su dodijeljene i zahvalnice svima koji su sudjelovali i pomogli u organizaciji HIO 2020.
 
Na kraju svečanosti objavljena su imena učenika pozvanih na Izborne pripreme. Osmorica najuspješnijih natjecatelja s HIO 2020 steklo je pravo sudjelovanja na pripremama na kojima će se kroz dva izborna ispita boriti za ulazak u reprezentaciju koja će zastupati Republiku Hrvatsku na 27. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi - CEOI 2020 i 32. medunarodnoj informatičkoj olimpijadi - IOI 2020.
 
Dio učenika pozvanih na Izborne pripreme
 
Potporu ovom tradicionalnom natjecanju pružili su i informatičke tvrtke HashCode i Omega software, dodijelivši vrijedne nagrade najboljim informatičarima.
 
Domaćin ovog natjecanja bilo je Visoko učilište Algebra. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
U Zagrebu, 18. srpnja 2020. Za Hrvatski savez informatičara
Krešimir Malnar, tajnik